RRT – Rivo, Rasistinen ja Törkeä

Ensimmäinen adventti. Avautumisen ja ajatuksien aika.

Oma fiilis ekasta Talent-keikasta oli, että ihan ookoo vetoja kaikki. Harmitti, kun paikalla oli niin paljon lapsia eikä voinut antaa kaikkea mitä halusi. Tein kuitenkin keikan yleisölle. Tuhat ihmistä eli mukana, nauroi ja taputti. Tähän asti tuo on ollut se mittari, johon olen itse nojannut.

Vaan eipä ollut näin ei. Koville se otti. Ensimmäinen raju ja yli ymmärryksen menevä palaute tuli pian keikan jälkeen.

Rivo, rasistinen ja törkeä.

Nyt ne, jotka ovat olleet klubikeikoillani mukana, voivat tuon osin vahvistaakin.. Siis rivon ja törkeän osalta. Rasistia minusta ei saa tekemälläkään. Puhun asioista niiden oikeilla nimillä. Mutta tuolla keikalla paikalla olivat myös omat 9- ja 11-vuotiaat lapseni. Kyllä silloin kiertoilmauksilla mennään ja kirosanat minimoidaan. Pahimmat jutut jätetään kokonaan pois ja osaa muutetaan sellaiseksi mitä telkkarista voi jokainen kaukosäädintä käyttävä joka ikinen päivä ihan itse nähdä sekä lisäksi niin koulussa kuin jopa tarhassakin kuulla.

Ärsyttää ja arveluttaa. Pettikö oma välillä turhankin kriittinen itsearviointini todella noin pahasti ja missä kohtaa se sitten tapahtui ja miksen huomannut itse.. Ymmärrys ei meinaa riittää ja päällimmäisenä ajatuksena pyörii kiukku ja pettymys. Surkeus ja luovuttamisen itsetuhoinen maailma. Perkeleen narsisti. Tajuan että on aika katsoa peiliin ja itsekriittisyyttä pitää vain kasvattaa entisestään. On perin juurin suomalainen olo, pää painuu rintaan väkisin. Paskat, nyt en suostu itsesääliin vaikka siellä olisi nyt kuinka kivaa oikein velloa.

On oppimisen paikka. Käyttäydy kuin aikuinen ja ammattilainen ainakin. Kevennä vielä entisestään, lyhennä ja kierrä, ole kiltti. Ole ostettu viihdyttäjä. Unohda stand up hetkeksi. Tee mitä tilaaja haluaa. Sehän mun palkan maksaa eikä se ennenkään ole ollut vaikeaa tehdä sellaista kuin on tilattu. Stand uppia se ei ole, mutta viihdyttämistä kylläkin. Ostettu viihdyttäjä kuvaakin tilannetta huomattavasti paremmin. Nyt on halpa olo.

Toimiiko stand up -komiikka sitten yleensäkään yleisön lämmittelyssä?

Kyllä toimii, mikäli yleisö on ”homogeenista” ja k-18. Mutta mikäli mummot ja vaarit on passitettu paikalle vahtimaan kuusi- ja seitsemänvuotiaita Teroa ja Turoa sekä katsomaan kun naapurin pikku–Liisa laulaa tietään tähtiin, niin ei muuten toimi. Tai jos toimii, nostan koomikolle hattua ja kuuntelen ihaillen tuota monitaituria.

Tilaajia ymmärrän hyvin, he tarvitsevat jonkun ohjelmanumeron mainostaukojen ajaksi. Jonkun joka toimii ylläripyllärinä. Jonkun joka voidaan laittaa päälle kun tulee hiljainen hetki ja taas sammuttaa niin kuin kasettinauhuri seuraavien esitysten ajaksi ja taas painaa play-nappia seuraavassa kohdassa. Vaikea siihen on keksiä jotain. Toisaalta, bändi ajaisi asian varmasti hyvin. Ai niin, halvallakin pitäisi päästä. Ja taas on halpa olo.

Katsojaakin ymmärrän. Perttiperuskatsoja raahautuu paikalle pikku-Liisan esityksen perässä ja hänelle tuo mikälie-koomikko on vain täysi turhake. Eihän tuota edes tunne kukaan. Mikähän sekin luulee olevansa. Eihän siitä edes mainittu etukäteen. Penkkikin on kova ja pissahätäkin olis. Koomikko itse on autuaan tietämätön tästä. Tai oli. No joo, kyllä mua varoteltiin että mee vaan sinne kuolemaan. Ne huutelee sulle ja lähes räkii silmille. Sillä asenteella lähdin vuorta valloittamaan.

Koomikon silmin nähtynä asia näyttää jokseenkin tältä:

Ensinnäkin se, että on yllätysesiintyjä ihan missä tahansa, on jo lähtökohtaisesti perseestä. Toiseksi se, että komiikkaa ei tulla katsomaan vaan paikalle saavutaan viattoman tyttösen esitystä seuraamaan, on myös perseestä. Kolmanneksi se, että et tiedä etukäteen milloin ja kuinka pitkän setin vedät missäkin kohdassa on sekin sieltä ihan samasta suolesta.

Kun lavalla hyörii koomikon kanssa samaan aikaan lavastajia, siivoojia ja meikkaajia ei yleisön viihdyttäminen ja huomion kiinnittäminen ole helppoa.  Siitä ei tunnu olevan mitään apua, että on tottunut tekemään komiikkaa niille, jotka ymmärtävät ja haluavat kuunnella sitä. Yleisössä on kuitenkin joku lähiötomppeli, naapurikyttääjä tai yleisjeesustelija, jolle mikään ei vaan kelpaa jos se ei ole hajutonta, mautonta ja näkymätöntä yleistä diipadaapaa. Se on kuin laittaisi kansanedustaja Hakkaraiselle wunderbaumin kainaloon ja sanoisi että noin, korjattu. Enää se ei lauo tyhmyyksiä. Ei korjata asenteita vaan hämätään tulipaloa kusemalla nuotioon.

Tämän hetken media ja yliherkkyys mielipiteiden esittämiselle vaikeuttaa ihmisten itsensä elämää ja sekoittaa jo valmiiksi sekaisin olevien lastemme päitä entisestään. Pää pensaasta hyvät ihmiset!

Se, että esittää stereotypioita ja tekee hahmoja, joista jokainen saa muodostaa oman mielensä mukaisen näkymän, ei tee kenestäkään rasistia. Se on katsojan ja kuulijan ihan omassa päässä se kulloinenkin typeryys silloin. Yhtä tyhmää on se, että sanotaan etteivät stereotypiat ole totta. Kyllä ne ovat. Sieltä ne ovat hei tulleetkin.

Kaikesta pitää pystyä puhumaan ja itselle nauramaan. En minä solvaa ketään, en lihavia, en laihoja, en eri värisiä, enkä mitään mitä en itse ole. Inhottaa ihmisten kaksinaismoralismi ja tietynlainen ristuksenmoinen jeesustelu asioilla. Puhukaa ne auki ihmiset, mokatkaa ja oppikaa. Niin minäkin tästä aion tehdä.

Mummon sanoin: Viisas oppii muiden virheistä, älykäs omistaan ja tyhmä ei mistään.

 

ps. jälkimmäinen koko maata syleilevä -keikka oli tilaajan mukaan onnistunut ja sai todella paljon hyvää ja positiivista palautetta. Itselle jäi tuosta kuitenkin hieman ”halpa” olo. Lavalla en kuitenkaan ollut minä. Vähän kuin olisin ollut ne wunderbaumit kainalossa miellyttämässä mummoja ja perttiä.

pps. käteen jäi kaksi areenakeikkaa 1.000-1.400 päiselle yleisölle, mahtavia talentteja, huikea kokemus tv:n live-produktiosta, uusia miellyttäviä tuttavuuksia, uusia FB-faneja ja uusi rivi referenssilistaan.

Mainokset

3 thoughts on “RRT – Rivo, Rasistinen ja Törkeä

 1. Näinhän se menee. Ei voi miellyttää kaikkia. Ja jos edes yrittää, niin tulee mauton sitruuna. Ei hyvä.

  Pää pois puskasta, jättää huonot jutut omaan arvoonsa, katsoo mikä oli hyvää ja mistä sai kehuja – ja jatkaa sen kehittelyä.

  Sää Rami oot hyvä! Älä muuta ees mieti.

 2. On varmasti ollut haastava keikka.
  Vähän sama kuin ostais mäkkäristä salaatin tai huoralta halauksen; ei vaan sovi yhteen.
  Tsemppiä!

 3. Ikävä homma et jäi paska maku. Ite oon kyl huomannu, että noi on toisaalta hetkiä joista sit voi oppia kaikista eniten. Niinku itekin sanoit, ni pitää vaan vastustaa itsesäälin kiusausta ja miettiä mitä Jees… aikuinen, kypsä koomikko tekisi. Ja useinhan se on just niinku kerroit tehneesikin, eli hyväksyy asian kokonaisuudessaan, ottaa kaiken mahdollisen opin jäämättä kuitenkaan vatvomaan virheisiinsä ja siirtyy sitten eteenpäin.
  Tänään Barona-Areena, huomenna Wembley!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s